XXXX
logo de dietrich
Select your country  |  Cauta
 
 
bando_economies_en.jpg
home  Acasa  >  Sfaturi  >  Economisiti...  >  Pompa de caldura: cald sau rece?
pac3.jpg
pac2.jpg

Pompa de caldura: cald sau rece?

Aerul, apa si pamantul sunt surse cu o mare cantitate de energie care se reinnoieste necontenit datorita ploilor si radiatiei solare.
Pompa de caldura preia caldura prezenta in mediul inconjurator (aerul, pamantul sau apa) si o restituie pentru a incalzi si a raci o locuinta, la costuri economice.
O pompa de caldura poate functiona pana la temperaturi exterioare de -20ºC.
Pompele de caldura functioneaza pe baza a doua principii majore:

  • preluarea caldurii din aerul exterior (functionare in regim de incalzire a locuintei) sau cedarea caldurii catre acesta (functionare in regim de racire a locuintei)
  • preluarea sau cedare caldurii se face de la/catre pamant sau apa.

Pompele de caldura De Dietrich corespund perfect exigentelor de mediu actuale si viitoare prin reducerea consumului de energie, deci a poluarii, contribuind la scaderea nivelului emisiilor ce produc efectul de sera.
O pompa de caldura se poate integra in instalatia Dvs. actuala. Dumneavoastra puteti sa o cuplati cu un cazan, un sistem solar sau un sistem electric.

Principiul de functionare al pompei de caldura

Pompa de caldura nu este o descoperire foarte noua. Ea poate fi datata in timp la inceputul secolului XX odata cu inventarea frigiderului.

In timpul functionarii pompei de caldura exista:

  • Un corp cu temperatura mai joasa (de exemplu temperatura mediului ambiant - aer, apa, sol) pe care il vom numi sursa rece ( si care ajunge in vaporizator);
  • Un corp cu temperatura mai mica decit a sursei reci numit agent frigorific;
  • Un corp care va trebui sa primeasca, de la agentul frigorific, caldura ( in condensator ), numit agent termic;

Agentul frigorific, pe linga faptul ca are un punct de fierbere foarte scazut (cca -2ºC) are si proprietatea de a acumula energie transfomindu-se din stare lichida in stare gazoasa si poate usor ceda aceasta caldura revenind la starea lichida initiala.

In momentul cind agentul frigorific devine gaz prin preluarea caldurii sursei reci, acesta este introdus intr-un compresor (doar gazele se pot comprima - lichidele sunt incompresibile) iar in timpul compresiei temperatura agentului frigorific creste cu citeva zeci de grade, suficient sa ajunga la o temperatura mai mare decat a agentului termic si sa-i poata ceda acestuia cadura.
Dupa ce agentul frigorific cedeaza energia agentului termic, revine treptat la starea initiala (lichida) si este trecut printr-un ventil de expansiune unde pierde presiunea acumulata in compresor.

Din acest moment ciclul se repeta iar pompa de caldura "pompeaza" caldura dinspre sursa rece spre agentul termic - bineinteles prin intermediul agentului frigorific si cu aportul compresorului .
Functionarea se bazeaza pe un ciclu frigorific (termodinamic) cu comprimare de vapori (asemanator ca principiu aparatelor de aer conditionat sau frigiderului); in regim de incalzire: se preia caldura latenta de condensare a vaporilor de freon, iar in regim de racire se foloseste caldura latenta de vaporizare a freonului.